poniedziałek, 25 lutego 2013

Wielkie kroki Świąt Wielkanocnych i przepis na masę solną

Jak to zwykle na Święta Wielkanocne bywa, muszę coś ręcznie zrobić. Tym razem wymyśliłam sobie jajka z masy solnej, ozdobione metodą decoupage.

PRZEPIS NA MASĘ SOLNĄ:

1. 200 g mąki najlepiej tej zielonej ze smokiem (masa będzie bardzo gładka)
2. 200 g soli kuchennej (ja jeszcze dodatkowo miele sól w młynku)
3. ok. 100 ml wody
4. 1 łyżka kleju wikol (nie musi być)

Najpierw do miski wsypujemy mąkę + sól i dobrze na sucho mieszamy, następnie dodajemy wody i wikolu.
Dobrze wyrabiamy, masa musi mieć konsystencję  plasteliny.
Jeśli masa się przykleja do rąk dodajemy troszkę mąki (oprószamy ciasto).
Jeśli masa jest za twarda możemy dodać troszkę wody (robimy dziurkę i wlewamy wodę) - wyrabiamy.
Pamiętajmy, że jeśli będzie za rzadka, to formowane przedmioty nie będą ładnie wyglądać bo się
będą "przelewać" (tracić kształt) przy suszeniu.
Masę solną można przechować dość długo w szczelnie zamkniętym naczyniu (ja do tego mam miskę z przykrywką) w lodówce.
Suszymy w piekarniku ok. 60 stopni C przez 2-3 godziny (przy uchylonym piekarniku).  Suszenie BEZ termoobiegu (jeśli taki macie) bo wasze wyroby popękają.
Po wyschnięciu można malować.
Do uzyskania np. runa baranka, włosów, możemy użyć wyciskarki do czosnku.
Jeśli coś się Wam odklei przy suszeniu to możemy to przykleić wikolem po wyjęciu i ostygnięciu.
Jeśli chcecie przykleić elementy ze sobą przed suszeniem, wystarczy odrobina wody-smarujemy pędzelkiem oba elementy i przykładamy do siebie chwilkę trzymamy  i... gotowe.

Życzę Wam fajnej zabawy.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz